Selecteer een pagina

Het lekkerste eten aan de maas

Wat een verwennerij.
Met uitzicht op plezierjachten, vrachtschepen en cruiseschepen genieten van het vrije gevoel van het
water, het groen en het heerlijke eten van meesterkok René Brienen.
We zijn bij Brienen aan de Maas in Well beland, absoluut de Nummer 1 zomertip waard.

 

Door Petra Lejeune | Fotografie Henry Peters

Hier wordt veel gelachen. De gemoedelijke sfeer die bij Brienen aan de Maas heerst, is een verademing. Lekker laagdrempelig genieten van top eten en drinken, bekroond met een Michelinster. René Brienen zit alweer heel wat jaartjes in het vak en gaat ver om een bijzonder gerecht op tafel te zetten. ‘Het begint natuurlijk bij de ingrediënten.
Ik werk graag met het beste uit de regio en dus haal ik bijvoorbeeld het Limburgs Kloostervarken Livar in Echt, Geuldallam bij Meatstreet in Born, Hereford-runderen in Kessel, forellen bij Keijzersberg in Blitterswijck en paling bij Passie voor Vis in Sevenum. Omdat ik weet dat daar met liefde wordt gewerkt aan de mooiste producten. Daar voeg ik graag kruiden aan toe die ik hier gewoon op het terras kweek, verser kan niet.’

TOTAALBELEVING

René gaat ver voor het ideale gerecht. ‘Eten moet een beleving zijn. De geur, de entourage, de smaken, de passende wijn; alles moet helemaal kloppen. Vier jaar geleden was ik met een van mijn gerechten bij De Wereld Draait Door. Het was maart, we zaten aan het begin van mijn favoriete aspergeseizoen. Ik heb daar de perfecte manier van slow cooking laten zien, het koken met een ouderwetse hooikist. Vroeger stond deze kist bij de boer hier in de regio bij het bed en werd gebruikt om gerechten langzaam te garen of om eten warm te houden. Ik heb deze hooikist gebruikt om een heerlijke gepekelde Livar-ham, die een paar uur in hooibouillon is gekookt, in de hooikist verder te laten garen. Als laatste gaat de ham op de Rolls Royce onder de barbecues, de Big Green Egg, waar ze ook weer met hetzelfde hooi uit de streek wordt afgerookt. Wat zo mooi is, is de geurbeleving. Je ruikt gewoon deze regio in het hooi en dus ook in het gerecht. De Big Green Egg is daarbij de ideale aanvulling, de aardewerklegering en de speciale vorm zorgen voor de perfecte geleiding van warmte. Ik gebruik hem dan ook het hele jaar door. Deze speciale barbecue gaat ’s ochtends aan en pas ’s avonds weer uit. Ik ben met deze manier van bereiden al op veel plekken op de wereld geweest om zo deze methode te demonstreren. In elke streek smaakt het resultaat weer anders. Het hooi dat ik hier gebruik, is uit de Maasduinen en geeft een milder resultaat dan bijvoorbeeld het roken met hout.’ De perfect bereide en gesneden ham wordt gepresenteerd bij de Limburgse klassieker: asperge met ham en ei. Een eenvoudig gerecht dat met veel geduld en aandacht is klaargemaakt en spectaculair met rook wordt gepresenteerd. Een beleving om te eten.

BITES MET VAKANTIEGEVOEL

Het moge duidelijk zijn dat chef-kok René Brienen graag alle aandacht besteedt aan de perfecte bereiding van zijn gerechten. Zijn vrouw Marja is maître-sommelier. Samen leggen ze alle gasten in de watten tijdens lunch of diner, het is hun passie om mensen te verwennen. Ze hebben het interieur van hun zaak onlangs helemaal in het nieuw laten steken door Gerdi Verschuuren. ‘We laten nog meer de beleving in onze zaak zien. Zo worden onze ambachtelijke kazen mooi geëtaleerd, onze kaasaffineur Bourgondisch Lifestyle behandelt de kazen naar eigen smaak en maakt een selectie op rijpheid. Ook hangt de lekkerste Livar-ham aan het plafond en snijden we deze met onze authentieke Berkel snijmachine. Er gaat niets boven de pure smaak van ham uit het vuistje. Lekker bij de borrel en op een speelse manier gebracht. Eigenlijk doen we veel zoals je het in het buitenland tegenkomt, we brengen het vakantiegevoel dan ook dicht bij huis.

Buiten gaan we het terras nog in een nieuw jasje steken. Daar gaat binnenkort Eric Zanders van Quan Garden Art mee aan de slag. En we gaan van start met een nieuw, laagdrempelig concept, Bites genaamd. We willen dat iedereen kan genieten van deze schitterende plek aan de Maas. Bites betekent gezellig en ontspannen tafelen op sterrenniveau. In de bar of op het terras serveren we dan kleine gerechtjes, lekkere wijnen en speciale bieren van Brand. De kwaliteit van de keuken spat er ook bij deze gerechten vanaf. Je kunt gaan voor drie bites, maar dit ook lekker uitbreiden tot bijvoorbeeld zeven gerechtjes. Net wat je wilt op dat moment. Bites kies je als je gezellig wilt borrelen of informeel wilt tafelen. In combinatie met ons à-lacartegedeelte gaat dit een heel levendig geheel worden.’

APPLAUS VAN DE GASTEN

‘We hebben een leuk, swingend team met veel jonge honden. Ik voel me af en toe de herder van dit groepje’, gaat René verder. ‘Samen hebben we een niveau te verdedigen, elke dag zien we dan ook weer als een wedstrijd. Topsport is het. We doen het allemaal voor het applaus van de gasten. De waardering die Michelin ons geeft door een ster toe te kennen is natuurlijk helemaal geweldig, maar ik ben pas echt tevreden als gasten blij naar buiten lopen omdat ze heerlijk hebben gegeten
en een super middag of avond hebben gehad. We blijven daarbij meegaan met de tijd. We hebben onlangs WineStein geïntroduceerd, onze digitale sommelier die het DNA van het gerecht perfect weet te matchen met het DNA van een wijn. We zijn de eerste sterrenzaak die daarmee werkt en we gebruiken het ter ondersteuning en ter verdieping. De wijn-spijsbeleving en ons wijnassortiment worden er nog beter van. Zo proberen we telkens weer onze grenzen te
verleggen en mee te gaan met de tijd.’

Restaurant Brienen aan de Maas
Grotestraat 11 Well
0478 – 501 967
restaurantbrienenaandemaas.nl