Selecteer een pagina

Met Limburgs hooi naar de Zwitserse Alpen

Na het succes van vorig jaar om de gasten van het gerenommeerde Hostellerie am Schwarzsee in Zwitserland met een echt Limburgs aspergediner te verwennen, werd de bekende chefkok René Brienen (Brienen aan de Maas, Well) ook dit jaar weer door de Limburgse hoteleigenaar Peter Roodbeen uitgenodigd voor een kooksessie. Een korte impressie van de tweede Zwitserse aspergetour van René Brienen.

Foto van links naar rechts René Brienen, Daan Cremers, Martien bos en zittend Hein Willems.

Foto van links naar rechts René Brienen, Daan Cremers, Martien bos en zittend Hein Willems.

 

‘Het had niet veel gescheeld ik had tijdens deze aspergetour zonder asperges moeten koken. De vooruit gestuurde vrachtauto met de gekoelde verse asperges bleef namelijk een aantal kilometers vóór Hostellerie am Schwarzsee steken in de sneeuw. Gelukkig kon de lading nog tijdig worden overgepakt in een klein bestelbusje dat met sneeuwkettingen wel de berg over kon, maar het was kantje boord’. René Brienen kan er achteraf om lachen, maar bekent dat hij toch wel even peentjes had gezweet toen hij het bericht hoorde.

Omdat Brienen kort voor zijn vertrek naar het Alpenland zowel door de TV-camera’s van Limbourgeois als van De Wereld Draait Door was gefilmd tijdens het bereiden van zijn nieuwste aspergegerecht met ‘gebroeide ham uit de hooikist’, was het duidelijk: de hooikist ging mee naar Zwitserland. En met het gewenste resultaat: ook de Zwitsers waren verrukt over de Limburgse Livarham uit de ‘toverdoos’, zoals René Brienen de ouderwetse hooikist glimlachend noemt. ‘Het zacht nagaren van die prachtige Livarham in het warme hooi uit de Maasduinen geeft het vlees een ongekende smaakverrijking’, zegt de chefkok uit Well. Samen met de botermalse asperges én met een gefrituurd zachtgekookt eitje vormt het tezamen een waardig exportproduct van de Limburgse gastronomie, zo bleek in Zwitserland. Volgend jaar dus weer een ‘Schweizer tour’? ‘Als het aan mij ligt wel, zulke uitstapjes zijn superleuk om te doen, en met mijn vaste helpers Piet van Benschop, Hein Willemsen en Daan Creemers maken we er dan steevast een klein feestje van’, zo besluit René Brienen.