Selecteer een pagina

‘Met de stroom mee’

Foto FerryVloet

Foto FerryVloet

Tweesterrenchef François Geurds opent in Rotterdam aspergeseizoen 2016

Rotterdam, donderdag 14 april 2016 – Op het ss Rotterdam is vanmiddag het nationale aspergeseizoen 2016 voor geopend verklaard. Onder toeziend oog van culinair en aspergeminnend Nederland is de aspergeambassadeur 2016 onthuld. Tweesterren chefkok François Geurds is door het Nederlands asperge centrum benoemd tot aspergeambassadeur 2016. De opening is afgesloten met een walking dinner, waarbij enkele chef-koks diverse overheerlijke en verrassende aspergegerechten serveerden.

Proef de lente! Met de stroom mee
Alweer voor de vijftiende keer werd, geheel volgens traditie op de tweede donderdag van april, het nationale aspergeseizoen officieel geopend met de benoeming van de aspergeambassadeur, aan wie ook de oorkonde en het eerste kistje asperges zijn overhandigd. De opening vond plaats op het ss Rotterdam, het stoomschip dat ruim 40 jaar de wereldzeeën heeft bevaren. Sinds 2008 heeft het ss Rotterdam een definitieve ligplaats in de Maashaven, op de kop van Katendrecht, met een werelds uitzicht op de Maas en de skyline van Rotterdam.

Met het thema Proef de lente! Met de stroom mee, onderdeel van de nationale aspergecampagne Proef de lente! van het Nederlands asperge centrum, wordt verwezen naar de reis vanuit de bakermat van de Nederlandse asperges naar Rotterdam. Maar liefst 95% van alle Nederlandse asperges komt uit zuidelijk Nederland, al worden er ook in de rest van het land steeds meer asperges geteeld. De Maas vormt de verbinding tussen het aspergegebied en Rotterdam.

Richard Wilms, directeur van het Nederlands asperge centrum, vertelt: ‘Eindelijk is vandaag de nationale opening van het aspergeseizoen 2016. Wekenlang wordt er in de pers al geschreven over eerdere regionale en business-openingen van het aspergeseizoen. Maar het échte officiële seizoen begint natuurlijk pas vandaag!
De nationale opening is bedoeld om het grote publiek, de mensen in het land, te laten weten dat het seizoen is begonnen en dat de asperges volop verkrijgbaar zijn.

Een exclusieve meet & greet
Voor een groot deel van de aanwezige pers is de nationale opening al vroeg in de ochtend begonnen met een bijzondere meet & greet, gehouden bij FG Restaurant. Daar kregen zij de primeur van de onthulling van François Geurds als aspergeambassadeur 2016, waarna hij de tijd nam om de pers te woord te staan. Ook kreeg de pers uitleg over de aspergeteelt van een teler en informatie over de nationale aspergecampagne van het Nederlands asperge centrum.

François Geurds enthousiast over rol als Aspergeambassadeur
François Geurds behoort met twee sterrenrestaurants, FG Restaurant** & FG Food Labs*, in de haute cuisine tot de absolute top. Niemand zo vergevorderd op gebied van smaak als hij. Als enige chef in Nederland beschikt hij over een eigen smaaklaboratorium. De delicate smaak van witte asperges maakt deze meesterkok tot een groot fan. ,,Ik ben vereerd dat ik ben verkozen tot de Aspergeambassadeur van 2016. Deze rol zal ik met verve vervullen. Tot het einde van het seizoen serveer ik in FG Restaurant een Ambassadeurslunch: een viergangenmenu met het witte goud in de hoofdrol. Je kunt zoveel kanten op met deze superieure groente.”

Over het Nederlands asperge centrum
Het Nederlands asperge centrum heeft als doel de asperge zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen bij de consument. Hiertoe organiseert zij onder andere de jaarlijkse opening van het aspergeseizoen. Dit doet zij met een aantal partners, namelijk: Aceera BV, Brabants Asperge Genootschap, Nationaal Aspergemuseum de Locht, the Greenery en ZON fruit & vegetables. Allen delen zij de passie voor de asperge vanuit hun eigen invalshoek.
Naast de Nationale opening organiseert en participeert het Nederlands asperge centrum in vele nationale en regionale evenementen, voert ze een social media campagne en is ze initiatiefnemer van de Dag van de Asperge daags na Hemelvaart (6 mei 2016).

Asperges02

 

Natuurlijk was Brienen aan de Maas ook aanwezig:

Foto FerryVloet

Foto FerryVloet

Foto FerryVloet

Foto FerryVloet

Foto FerryVloet

Foto FerryVloet

Foto FerryVloet

Foto FerryVloet

Foto FerryVloet

Foto FerryVloet

Foto FerryVloet

Foto FerryVloet

Bron: Nederlands asperge centrum www.aspergecentrum.nl