Asperges, oesters en ‘champagnebier’ in Yerseke

WIT GOUD, GEEL GOUD EN ZILT GOUD

Gisteren vertrok ‘asperge-chef’ René Brienen van restaurant Brienen aan de Maas in alle vroegte voor een gastronomische trip vanuit Limburg naar Yerseke aan de Oosterschelde. Bestemming was restaurant De Oesterij, waar hij door vleesproducent Livar was uitgenodigd om voor een select gezelschap koks de bereiding van zijn beroemde hooiham te komen demonstreren. Bij de aanwezigen was onder meer driesterren chef Jacob Jan Boerma. 

Naast deze ‘kooktraining’ voor Brienen’s aanstaande trip naar Zwitserland was het doel van zijn bezoek aan de Oesterij een ouderwetse ruilhandel, om behalve het Limburgse witte goud ook geel goud én zilt goud mee naar Zwitserland te kunnen nemen. Eigenaar Jean Dhooge van de Oesterij stond klaar met drie kistjes kraakverse Oosterschelde oesters, het zilte goud dat ter plekke werd omgewisseld voor de witgouden asperges. Ook eigenaren Piet Tirion en Pieter van Doom van het uiterst exclusieve ‘cha1npagnebier’ Vuurzee waren naar Yerseke gekomen, om daar René Brienen persoonlijk te overtuigen dat een aantal maanden verblijf van enkele pallets Vuurzee in de oesterputten van Jean Dhooge dit gele goud tot een perfecte begeleider maakt van onder meer asperges met oesters. Missie geslaagd!