Asperge magazine

DeHooikist

 

 

 

 

 

 

 

Leve de Koning !

Dat schreef ik al eerder en nu kan ik zeggen “leve de Koning en leve de Koningin” want die heerlijke voorjaar groente is er weer. Bovendien hebben we het afgelopen jaar een Koninklijke waardering gekregen doordat het Aspergema-gazine is opgenomen als naslagwerk in de archieven van de Koninklijke bibli-otheek in Den Haag. Een reden om, naar u als lezer van het magazine en u als deelnemer in het magazine, te roepen: “dank je wel!”

 

Maar terug naar het culinaire want daar draait het bij de asperge toch om. Wij, van Aspergemagazine, kijken altijd naar het geheel. Hoe het was, een stukje geschiedenis. Wat het is, de ontwikkelingen en de soorten van asperges. Maar uiteindelijk kijken we naar ons bordje gevuld met die (h)eerlijke asperge en dat bordje kan thuis staan in de vertrouwde familiaire omgeving maar kan ook zeker staan in de favoriete restaurants waar de asperge hoog in het vaandel prijkt. Daar waar de asperge als de groenten van het voorjaar aangeprezen wordt.  Want als de dagen langer worden en de sneeuw eindelijk verdwijnt dan steken die asperges letterlijk de kop op. Als de  grond verwarmd wordt door de voorjaarszon ontwikkelt zich deze heerlijke groente. Een opmerkelijke vrucht die met zijn eigen vorm, kleur en smaak onze zinnen prikkelt.  Ik weet niet of dit voor iedereen geldt , maar voor mij is en blijft die asperge een prikkel van culinair genot in alle vormen van bereiding. Bij de verschillende telers of groentehandelaren begint het al met kijken en uitzoeken van de mooiste asperges voor de maaltijd van straks. Willen we witte, groene of zelfs paarse asperges. Verderop in het magazine kom ik daar nog op terug. We kiezen nu voor de mooie witte, de dubbel AA. Stevig, mooi recht, een gesloten kop en als je ze langs elkaar wrijft, hoor je dat ze vers zijn. Gaan  we voor vlees, vis, schaal/schelpdieren of wordt het traditioneel met ham en ei? We kiezen dan wel voor een ambachtelijke ham van de echte slager. Ze zijn er gelukkig nog, slagers die de hammen zelf koken, roken of drogen ambachtelijk traditioneel en dat proef je. Ik ken zelfs een chefkok die een wildzwijn van de jager zelf uitsnijdt, de achterbouten pekelt en ze dan de nodige maanden rustig laat drogen. Als je dat proeft dan weet je weer wat echte eerlijke smaken zijn. Natuurlijk hoort bij zo’n exquise maaltijd van asperges een prachtig glas wijn. Wijn is net als die asperge een prachtig natuurproduct in al zijn verscheidenheid. Wijn is persoonlijk en dat geldt dus ook voor de wijn die je bij de asperges wilt drinken.  Kies zelf wat je lekker vindt maar een advies van de wijnkoper of de sommelier in het restaurant kan soms een verrassend genoegen geven. Nodig wat vrienden uit voor een heerlijke maaltijd met asperges of ga samen naar een van de vele gezellige restaurants waar de kok zijn liefde voor het koken laat proeven.  De kok die met de producten van het seizoen en uit zijn eigen streek werkt.  Geniet en ervaar de asperge met al zijn heerlijkheden zowel thuis als in het restaurant.

Met culinaire groet,

Ferry Vloet

 

Bron: aspergemagazine